2009. május 19., kedd

SakuraCon 2009

Ahogy ígértem, íme a beszámolóm életem első animeconjáról. Nem fogok minden apró dolgot leírni, csak nagyjából a tapasztalataimat, véleményemet. Nagyon nehéz összeszedni most a gondolataimat, úgyhogy lehet kissé szétszórt lesz, de azért fogadjátok szeretettel!

Mivel első conom volt, úgy indultam neki, hogy remélem megéri ez az egész a pénzt, amit áldoztam rá. A hosszú sorban állás így visszagondolva nem is volt olyan vészes. Végig akadt néznivalóm, rengeteg cosplayes rohangált fel-alá a PeCsa körül meg időnként kaptunk egy kis szórólapot is. A szombati nap első tanulságai a számomra a következők voltak:
 • Akár jegyelővételesek vagyunk, akár nem, nem elég odamenni fél órával pénztárnyitás előtt, különben mire beérünk a nagyterembe, nem lesz helyünk.
 • Nem szabad végignézni az AMV vetítéseket, mert annyira sok egyszerre, hogy utána nem lesz kedvünk megnézni a lényeget - az AMV versenyt.
 • Jól be kell reggelizni mielőtt elindulunk, különben méregdrágán kell cseppet sem laktató szendvicset vennünk.
A cosplay craftmanship része nagyon tetszett, voltak nagyon ötletes és gyönyörűen kivitelezett ruhák, amik szerencsére elnyomó többséget alkottak a "megveszem a boltból és magamra kapom" jelmezek mellett. Ez utóbbiakat nem is értettem igazán, mert egyéni performance-ban még teljesen jók lennének, ha mellé kitalálnának valami jó kis történetet, de hogy kerülnek be abba a versenybe, ahol a ruha saját kezű megalkotását díjazzák? O.o

A szombati nap fénypontja számomra a Fanfiction beszélgetés volt. Eredetileg eszembe sem jutott volna oda betérni, de mivel egy barátom zsűrizett, gondoltam megtisztelem az írókört jelenlétemmel. Nagyon kellemesen csalódtam, mert a beszélgetés nem hogy nem volt unalmas, de végig nagyon jól szórakoztam!

Szombaton ezen kívül nem is nagyon történt semmi, mert a vetítések nem nagyon érdekeltek, este meg már nem voltak előadások, úgyhogy hazamentünk.

Vasárnap a cosplay performance része kapta a főszerepet. Az egyéniben volt néhány jó előadás, amiket lehetett értékelni, volt 1-2 olyan, ami kifejezetten tetszett, de voltak olyanok is, amiknél nem tudtam már hol kaparjam a falat, annyira rosszak voltak. Elnézést mindenkitől, aki magára veszi a dolgot, de ha szabad javasolnom, legközelebb mielőtt bárki felmegy a színpadra, tegye meg a következőket:
 1. Tanulja meg a szöveget, amit el akar mondani. Ne legyenek másfél perces szünetek két mondat között, mert az illető elfelejtette, hol is tart!
 2. Kérje ki mások véleményét, hogy amit elő szeretne adni, az valóban HUMOROS-e!
 3. Ha úgy érzi, nem tudott felkészülni az előadásra rendesen, inkább mondja le a fellépést és halassza a következő conra. Senkinek nem tesz jót vele, ha felkészületlenül versenyez...
A következőket viszont kiemelném (fellépési sorrendben), akiknek tetszett az előadása:
 • L, aki fejét rázva ugrált és táncikált valami metálra, ha jól rémlik - egész vicces látvány volt és dícséretes, hogy nem fáradt le a végére
 • Wonderweiss - könnyeztem a nevetéstől
 • Hikari, aki windows hibaüzenetre rappelt - jó volt, ötletes és vicces
 • Akatsukis, aki az életéről beszélt - a szöveg kellőképp humoros volt
Térjünk is át a csoportos performance-ra. Javasolni az egyénihez hasonlókat tudom csak, bár itt azért nem igazán volt olyan, aki elfelejtette a szövegét. Nem tudom, korábban milyen volt ebben a kategóriában a felhozatal, de számomra a mostani igen alacsony színvonalú volt. A 25 fellépő csoportból összesen 3, azaz HÁROM tetszett. A legtöbb vagy erőltetett volt, vagy a humor legapróbb szikrája is hiányzott belőle. Persze nyilván lehet olyan előadást is bemutatni, amit eleve nem szántak humorosnak - pl.: Kaleido Star csapat - de egyrészt annak nem sok sikere van, mert az emberek nem ezt várják, másrészt akkor azt úgy kell előadni, hogy minimum lenyűgöző legyen, más különben sok értelme nincsen. A színvonal mellett még azzal volt gond, hogy egyrészt a nagyterem túl kicsi volt ehhez, az emberek fele már be sem fért, vagy csak úgy, hogy közben megfulladt, másrészt szerintem a csoportos felénél szünetet kellett volna tartani, mert túl sok volt egyszerre - főleg ekkora melegben.

Viszont, ha már az egyéninél megtettem, itt is kiemelem azt a hármat, ami tetszett:
 • BaTár: Világvége Party - nagyon jó ötletek, kiváló zenevágás, poénos fordulatok
 • Magyar Anime Shake - szintén a fentihez hasonlóan jó ötletek, külön plussz a rímelésért
 • ÁTLAGOS Team - egész ötletes, a humorfaktor nem veri ugyan az előző kettőét, de azért tetszett
Ennyit a cosplayről. Vasárnap nem nagyon volt más programunk, az előadások többsége nem nagyon érdekelt, viszont a Mangakisszában megkóstoltunk 1-1 teát, ami nagyon finom volt, úgyhogy legközelebb már enni is megpróbálkozunk ott (persze csak ha addigra sikerül megtanulnom pálcikával enni XD).

Tombolát is vettünk, bár nem nyertünk semmit, de a tombolahúzás felelősét végighallgatni 1-1 szám kihúzásánál igazi élmény volt. :D Ugyan nem tudom, hogy hívják, de ő lett a kedvenc konferálóm. :D

Összességében nagyon jól éreztem magam ezen a rendezvényen, azt hiszem ezt a páromról is ugyanígy elmondhatom, és ha sikerül rá eleget gyűjteni, mindenképp meglátogatjuk a nyári 3 naposat is. Arra már "komoly" tervekkel is készülünk verseny-ügyileg, de ez egyelőre maradjon titok. :)

1 megjegyzés:

 1. Szia! :)

  Az a metál Maximum the Hormon volt, ők "éneklik" a Death Note második op-ed-jét :)

  Amúgy igazad van - mielőtt bárki felmegy a színpadra - jól át lehetne nyálazni pl az idefele vezető úton, hogy mi lesz a perfben... amikor mi perfeztünk, mindenkinek ki volt nyomtatva a forgatókönyv :D

  VálaszTörlés