2009. november 13., péntek

Péntek 13.

Gondoltam, e jeles nap alkalmából - meg mert épp olyanom van - utánanézek, honnan is ered az a bizonyos fekete nap, amitől sokan szabályosan rettegnek, mások pedig kifejezetten szerencsehozónak tartják.

Pontos feljegyzések nem maradtak ránk a péntek 13-mal kapcsolatos babonák kialakulásáról, viszont számos elbeszélés és írásos emlék tanúsítja, hogy magát a pénteki napot rendkívül szerencsétlennek tartották. Ez alól egyetlen nap volt a kivétel: a Húsvét előtti nagypéntek, ugyanis annak a napnak a szentsége állítólag ellensúlyozta a péntek átkozott mivoltát.

A 13-mas szám a legtöbb helyen ugyancsak szerencsétlennek számított. Úgy vélték például, hogy ha 13-man ülnek egy asztalnál, akkor valaki egy éven belül meghal a jelenlévők közül. A legvalószínűbb természetesen az volt, hogy azt éri utol az "átok", aki utoljára, 13-ként ült le az asztalhoz. Kínában és Egyiptomban ezzel ellentétben szerencsés számnak tartották.

A péntek és a 13-mas szám kapcsolatára szintén nincs biztos magyarázat. Leggyakrabban a keresztény hagyományokhoz kötik, mivel az utolsó vacsoránál Júdás 13-ként foglalt helyet, Jézust pedig pénteken feszítették keresztre. Kevésbé ismert, de egy hasonló történet szerepel a viking mitológiában is, ahol Odin és 11 társa tart lakomát, amit a meg nem hívott Loki, a viszály istene tesz tönkre 13-ként: egy mérgezett nyílvesszővel megöli Baldrt, a szépség istenét, ami végül az istenek háborújához, a Ragnarökhöz vezet. A két balszerencsés motívum összekapcsolása azonban koránt sem olyan régi, mint gondolnánk. A legrégebbi írásos emlék amely erről szól, 1869-ből való, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából. Rossini egyébként 1868. november 13-án halt meg, ami péntekre esett.

Befejezésként nézzünk néhány péntek 13-ai érdekességet:
  • A Forma-1-ben nincs 13-as autó.
  • Amerikában sok helyen nincs 13. emelet.
  • Az Apolló 13 űrhajót 13 óra 13 perckor indították majdnem végzetes útjára.
  • A tarot kártya 13. lapja a halált ábrázolja.
  • Egyes légitársaságok repülőin nincs 13. sor, illetve szék
  • Vannak városok, ahol 13-mas házszámot sem találunk.
  • Amit állítólag nem szabad péntek 13-án, különben szerencsétlenül végződik: varrni, orvosságot beszedni, házasságot kötni, szülni.
  • Végül egy kis irónia: Talán ezért nincs már 13. havi nyugdíj sem? ;)

U.i.: Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a téma, az Index Péntek 13-ról szóló cikkét.

3 megjegyzés:

  1. A hotelekben 13. emelet sincs jelölve. :D

    Nem vagyok babonás, annyira nem tulajdonítok ennek a napnak nagy jelentőséget, bár az igaz, hogy kb 10 éve péntek 13-án törtem el a karom. x"DDD

    De azóta nem történt semmi hasonló. B-)

    VálaszTörlés
  2. Valamiért nem tud másolni, de mindegy, lényegtelen. xD

    Szal, a HPban pont fordítva volt, mert arra mondták, hogy meg fog halni, aki a 13 fős asztaltársaságból elsőnek állt felt. xD

    VálaszTörlés
  3. Hehe, valóban, erre nem is emlékeztem már. :D Lehet Rowling nem jól tudta. :D Vagy direkt ilyen kis deviáns, mint egyesek. :P

    VálaszTörlés