2011. november 15., kedd

Atra nosu waíse fricai


Nem hiszem, hogy akad még olyan ember, aki számára Eragon neve ne csengene ismerősen. Mindenki vagy már látta a filmet, vagy már olvasta a könyvet, vagy csak tudomásul vette a létezését, de egy dolgot mindenki stabilan és megingathatatlanul tud róla: vannak benne sárkányok. 

És valóban! Elmés megállapítás, amire nyilvánvalóan rendkívül nehéz rájönni, amennyiben figyelembe vesszük a tényt, hogy már a kékségesen kék borítóról is egy kékségesen kék sárkány… kéklik ránk. Aki először látja a borítót, talán még azt is gondolhatná, hogy ez a kötet a Hupikék Törpikék egy furcsa, mutáns változatát tárja elénk, de természetesen erről szó sincs. 

A történet dióhéjban: 
Eragon, a 15 éves tanyasi fiú, Carvahallban, Alagaёsia egy távoli kis falujában él nagybátyjával – aki „Olyan emberre hasonlított, akit félig-meddig mumifikáltak, mire észrevették, hogy még él” - és unokaöccsével. Egy napon vadászat közben rálel egy furcsa, tojás alakú, kék kavicsra, s az eladhatóságában reménykedve hazaviszi. Ebből a kavicsnak hitt dologból aztán váratlanul előbukkan egy sárkány, amit annak rendje és módja szerint Eragon meg kíván tartani. Tenyerén a kis lénytől kapott furcsa jellel nevelgetni kezdi a közeli erdőben, ám ahogy az lenni szokott, az idilli élet nem tarthat örökké. Amikor a zsarnok uralkodó, Galbatorix, által küldött teremtmények romba döntik addigi világát, a fiú bosszútól vezérelve a nyomukba ered sárkányával, Saphirával, és Brommal, a szokatlanul bölcs és sokat tudó mesemondóval az oldalán. Így kezdődik meg Eragon, az új nemzedék első Sárkánylovasának hosszú, kalandokkal, varázslattal és ármánykodással teli utazása. 


A könyv olvasásának úgy vágtam neki, hogy elsődlegesen arra voltam kíváncsi, tényleg annyiban különbözik-e a film az alapjául szolgáló műtől, mint sokaktól már hallottam. Hát, tényleg. Úgy is mondhatnám, hogy a kettőnek az égegyadta világon semmi köze nincs egymáshoz, csak néhány szereplő neve azonos. Talán a legmegfelelőbb meghatározás az volna, hogy a készítők a könyvből vették az alapötletet egy érdekes, sárkányos filmhez. Ha így nézi az ember, akkor nem háborog, mindkettőt élvezi külön-külön. Visszakanyarodva a könyvhöz, a hasonlítgatási szándékom már a legelején elveszett, egyrészt mert már akkor világosan látszott, hogy nincs alapja, másrészt mert annyira érdekes és magával ragadó volt a történet, hogy nem volt közben időm holmi filmekkel törődni. Amikor csak tehettem, olvastam, mérgelődtem, ha valamiért meg kellett szakítani, és morcos voltam azon a két napon, amikor egyáltalán nem volt időm rá. Így tehát tulajdonképpen, ha nem számoljuk az említett kényszerpihenőket, három nap alatt be is fejeztem a könyvet, ami szerintem mindent elmond. 

Összességében imádtam, imádom, izgulok a kedvenc szereplőimért, és igyekszem türelmesen várni, míg befejezem a többi párbajkönyvem, és nekiláthatok a folytatásnak. Alaposan kitoltam saját magammal, de legalább van remény, hogy mire eljutok odáig, az utolsó kötetet is kiadják. Aki még nem tette, az pedig mindenképp olvassa el. Wiol pömnuria ilian. A kedvemért. 


 *A cím jelentése: Legyünk barátok

12 megjegyzés:

  1. No igen, ez tényleg olyan könyvsorozat, amit érdemes olvasni Azoknak is ajánlom, akiknek nem tetszett a film. Én eleve azért olvastam el anno, mert iszonyú selejtesnek éreztem a filmet, és kíváncsi voltam rá, miben tér el a könyv olyannyira, hogy jókora rajongótábora van. Mondanom sem kell, egy délután + éjszaka leforgása alatt elolvastam az első könyvet. Persze aznap nem aludtam, de ez mellékes. Már nagyon várom a negyedik részt. :D

    VálaszTörlés
  2. "Amikor csak tehettem, olvastam, mérgelődtem, ha valamiért meg kellett szakítani, és morcos voltam azon a két napon, amikor egyáltalán nem volt időm rá."

    És tényleg. :D

    Majd nyáron kölcsönkérem. :D

    VálaszTörlés
  3. Attila: Én már csak azért is kíváncsi vagyok a folytatásra, mert Szandinak pl. az Elsőszülött már nem tetszett. :) Nekem amúgy a film is tetszik, csak nincs köze a könyvhöz. :D

    Eszter: Hát, látod, nem szoktam hazudni. :D És ne tőlem kérd, Attilától, mert az övé. :D

    VálaszTörlés
  4. Mindhárom eddig megjelent könyvet olvastam, szerintem egyre jobb lesz. :D
    A filmet semmi pénzért nem nézném meg még egyszer xD
    Eszti: megkapod majd :D

    VálaszTörlés
  5. Ide írok kommentet, hogy legyen komment, ha már Csilla kommentben jelezte, hogy nem kommenteltem. :D
    Olvastam a bejegyzést, de nem jutott eszembe semmi, amit hozzáírhatnék, mert előzöleg elmondtam a véleményem. A kékségesen kék részen viszont jót mulattam :D
    Én is hasonló módon olvastam az első részt, de a második olyan vontatott lett, meg szappanoperásan közhelyes, hogy nem vagyok kíváncsi a folytatásra.
    A film nekem tetszett, kivéve Saphira szárnyát :D

    VálaszTörlés
  6. Hát, majd ha én elolvastam a folytatást, megmondom, melyikőtökkel közösködöm. :D És nem baj, ha nem jut eszedbe semmi, kommentet kapni jó dolog. :D

    VálaszTörlés
  7. Vicces, hogy mindkettőnk bejegyzése hasonlóan kezdődik, és bevallom őszintén én is úgy jártam mint te nálam, nem hallottam még sem a könyvről sem a filmről. Az az igazság, hogy a fantasy valahogy mindig távol állt tőlem, a sárkányokat meg csak a népmesékben bírtam. :)
    De a bejegyzésed stílusa nagyon tetszik, lényegre törő és a nyelvezete nagyon élvezetes! :)
    Lehet, hogy teszek még pár kísérletet a fantasy-val. :)

    VálaszTörlés
  8. Tényleg vicces. :D De örülök, hogy tetszett a bejegyzésem, remélem a többi is ilyen jól sikerül majd. :)

    VálaszTörlés
  9. Jó csak viccelek. :D

    Nekem is kb. ugyan így tetszett az első rész. remélem fog a második is. :D

    VálaszTörlés
  10. Nekem ez a könyv erősen várólistás, de valahogy a vastagsága miatt sose merek belevágni :"D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, az ne tartson vissza, csak nyisd ki, és látod, hogy elég nagy betűkkel van írva, szóval baromi hamar ki lehet olvasni. Meg szerintem elég olvasmányos is, úgyhogy én nagyon hamar ledaráltam.

      Törlés