2012. október 23., kedd

Anime: Accel World

Régen írtam már animéről beszámolót, mivel régen volt már olyan, hogy valaminek a végére értem. Márpedig addig semmiről nem írok bejegyzést, amíg végig nem néztem. Viszont a napokban befejeztem egyet azon ritka animék sorából, amiket hétről hétre követek kisebb-nagyobb kihagyásokkal, amiket aztán egyszerre szoktam pótolni. A szóban forgó alkotás pedig:


Accel World


Műfaj: Akció, Sci-fi 
Rendezte: Obara Masakazu 
Stúdió: Sunrise 
Epizódok száma: 24 
Megjelenés: 2012. ápr. 6. - 2012. szept. 21.

Ismertető:

2046-ban járunk, a fejlett technika korában, amikor minden ember rendelkezik egy úgynevezett Neuro-linkerrel, ami az idegrendszerükre kapcsolódva lehetővé teszi, hogy minden információforrást és kommunikációs formát elérjenek, sőt, ha egymás linkere közt kábeles kapcsolatot hoznak létre, még gondolatátvitellel is képesek kommunikálni. Ebben a korban él Arita Haruyuki egy alacsony, kövér, az önbizalom terhétől teljes mértékben mentes fiú. Amolyan tökéletes áldozat. Az egyetlen mentsvára az iskola hálózatán játszható online squash játék, ahol rendkívüli sebessége miatt ő a csúcstartó. Erre a sebességre figyel fel a felsőbb éves "Kuroyukihime", a megközelíthetetlennek hitt Ébenhercegnő, aki felajánl Harunak egy lehetőséget, hogy megváltoztassa az életét. Ez a lehetőség pedig a Brain Burst nevű program, aminek segítségével a használói "felgyorsulhatnak", Burst Linkerekké válhatnak, hogy aztán annak rendje és módja szerint péppé verjék egymást a programon belül. Ugyanis a Brain Burst nem más, mint egy harci játék, ahol a játékosok egymás legyőzésével szerezhetnek pontokat. A pontokra pedig igen nagy szükségük van, mivel ha valakinek elfogy az összes, a program törli magát, és minden emléket, ami vele kapcsolatos, újratelepíteni pedig már nem lehet. Márpedig aki egyszer felgyorsult, annak legnagyobb rémálmává válik, hogy elveszíti ezt a lehetőséget, a játék ugyanis a felhasználók vágyai alapján készíti el az avatarjukat, amivel a játékon belül harcolni tudnak. Minél erősebb egy-egy vágy, annál erősebb lesz az avatar. Mivel a Brain Burst telepítési feltétele, hogy a felhasználó születésétől fogva rendelkezzen Neuro-linkerrel, a játékosok mind-mind még iskolás gyerekek. Haru természetesen elfogadja az ajánlatot, és csatlakozik Kuroyukihiméhez, hogy együtt derítsenek fényt a Brain Burst minden titkára.

Főbb karakterek:
Arita Haruyuki - A történet főhőse, avatarja Silver Crow
Kuroyukihime - Haru pártfogója és Brain Burst-beli szülője, avatarja Black Lotus
Takumu Mayuzumi - Haru egyik legjobb barátja, avatarja Cyan Pile
Kurashima Chiyuri - Haru másik legjobb barátja

Vélemény:

Nagyon tetszett a sztori alapötlete és kivitelezése is, pedig általában nem szoktam szeretni a sci-fi dolgokat. Érdekesek voltak az avatarok, és hogy honnan erednek az egyes képességeik, a harcok pedig rendszerint elég izgalmasak és változatosak voltak. A karakterek változatosak, mindnek megvan az oka arra, amit csinál, legyen az jó vagy kevésbé jó. Amit nagyon nehezen tudok a mai napig megemészteni, az Haru és Kuroyukihime párosa, egyszerűen olyan szinten nem passzolnak össze a fejemben, hogy elképzelésem sincs, mi lesz ebből. És most nem csak külsőleg gondolom, hanem egyáltalán személyiségben nem tudom összerakni őket. Aztán majd lehet, ez megoldódik a későbbiekben. Az utolsó egy-két résszel egyébként nem voltam teljes mértékben megelégedve, szerintem kicsit túlhúzták és a lezárás is túl lett dramatizálva, de valószínűleg ez szükséges volt ahhoz, hogy fillermentesen, viszonylag befejezetten tudják megcsinálni az első sorozatot. A grafikát nézve nem volt kifogásom, kellően modern és látványos lett, számomra teljesen helyén volt. Az openingek elég jól illenek az animéhez, bár helyenként elég spoileresre sikerültek. Viszont ha az ember nem a videó elemzésével van elfoglalva, nem zavaró. Az endingek nem valami mozgalmasak, és a második szerintem stílusra se passzol, szóval nem voltak maradandó élmények. Összességében tetszett, és remélem, tényleg lesz második sorozat 2013 őszén, ahogy a nem megerősített pletykák mondják.

Kedvencek:
Karakter: Taku (szerintem ő a legnormálisabb) és Niko (a vörös királynő, ehhez méltóan krúll :D)
Opening: May'n - Chase the world (1. opening)
Ending: Kotoko - Unfinished (1. ending)

Anti-kedvencek:
Karakter: Chiyu (túl sokat vinnyog)
Ending: Sachika Misawa - Unite (2. ending)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése